Den lavmælte kjempen
En av Nordens største produsenter av sikteduk finner du på Spillum i Namsos – men hva er det egentlig de produserer de inne?
Siden 1986 har de ansatte sakte, men sikkert skapt et industri-eventyr som har gått under radaren for de fleste. Nå ønsker de å lette litt på sløret, og vise hva som foregår inne på den forholdsvis anonyme fabrikken.
Administrasjon
Sulten markedsleder
Siktedukfabrikken på Spillum består i dag av tre produksjonslinjer – stålduk, gummiduk og punchingplater. I tillegg driver de med produksjon og salg av reservedeler for pukkverksindustrien. De leverer produkter over hele landet, samt eksport til Sverige, Finland, Danmark og Tyskalnd.
– SDF AS sysselsetter i dag cirka 30 personer, som jobber her på Spillum i Namsos, forteller daglig leder Edvart Østby.
Han hadde jobbet som fabrikksjef ved Overhalla Betongbygg i seks år, da han ble kontaktet av et hodejeger-firma fra Trondheim, som mente han var rett mann for en stilling de skulle besette.
– Jeg er utdannet ingeniør i materialteknikk og metallurgi, men har praktisert dette lite. Det var nok mine år på betongfabrikken som lærte meg hvordan å drive en fabrikk, og noe av grunnen til at jeg fikk jobben som daglig leder her på SDF.
Hans første oppgave ble å digitalisere bedriften, som frem til da hadde basert seg på kundeordrer som gikk mellom avdelingene i papirform. Når de nå er blitt heldigitale, har Edvart flyttet fokuset fra gamle metoder til nye markeder.
–Sikteduk vil alltid være vårt hovedprodukt, og det er vi gode på. Vår markedsandel er på 75%, og vi driver godt og forsvarlig. Vårt store fortrinn er leveringstid, rådgiving og kundeservice. Mens våre konkurrenter trenger opp til seks uker på å levere, kan vi ha sikteduk ute til kunden på ei uke, ofte raskere.
Med kontroll på kjernevirksomheten, har Edvart og hans kollegaer avdekket et utappet potensial i gummiavdelingen – nå vil de agere raskt.– Vi får store mengder gummi på container fra Sverige og India. Restene som blir igjen fra siktedukproduksjonen sendes tilbake til Sverige til forbrenning.
Vi har nå startet et mulighetsstudie som omhandler gjenbruk av denne råvaren i produkter opp mot havbruksnæringen. Vi har maskiner, ansatte og kunnskap til å produsere slike produkter i vår eksisterende linje. Håpet er å være i gang med dette i slutten på neste år, forklarer Edvart entusiastisk.
|
Selvgjort er velgjort
En sikteduk er et finmasket nett som brukes til å sikte eller sile materialer, vanligvis for å skille ut større partikler fra finere masser – sluttbrukeren er blant andre pukk- og bergverksindustrien.
Historien starter i 1985, med Nord-Fosen Pukkverk. De er ikke fornøyd med kvaliteten på siktedukene de kjøper fra sine leverandører, og ideen om å produsere egne siktemedier oppstår. Med distriktsstøtte fra Osen Kommune i hånda, reiser de våren 1986 til Tyskland og kjøper sin første vevstol, og de neste åtte årene produserer de egne sikteduker i et industribygg tre mil fra pukkverket.
I 1994 vedtas det å flytte produksjonen til Namsos, da den lille havnebyen utgjør en stor forbedring for logistikken for varer inn og ut av fabrikken. I forkant av flyttingen inngås et strategisk samarbeid med Stockholm-baserte SPG AG, som i 2006 kjøper 90% av aksjene i Siktedukfabrikken, og som i dag eier 100%. Resten er, som man sier, historie – og en suksesshistorie som sådan.
Thomas Finanger, salgsleder
Thomas Finanger, salgsleder
Ragnhild Solvi Frang, KHMS leder
Ragnhild Solvi Frang, KHMS leder
Kjell Aakervik, administrativ leder
Kjell Aakervik, administrativ leder
Kjell Arne Evensen, teknisk tegner
Kjell Arne Evensen, teknisk tegner
Gustav Amdal, seniorrådgiver
Gustav Amdal, seniorrådgiver
Edvart Østby, daglig leder
Edvart Østby, daglig leder
Stål
– På stålavdelinga produserer vi sikteduk i fjærstål, vevd av stålwire. Til slutt monterer vi på falser, som gjør det til et komplett produkt. Det vi driver med her kan se tilsynelatende enkelt ut, men det er en omfattende prosses, mange tunge løft og tidkrevende oppgaver undervegs.
Sikteduk produsert i fjærstål er den største inntektskilden til Siktedukfabrikken.
–Vi har til en hver tid ca 10.000 kvadratmeter sikteduk på lager, som dekker de fleste behov. Vi har også mulighet til å spesialprodusere duker i henhold til spesifikke kundebehov, forklarer han videre.
|
30 år med lidenskap for sikteduk og kundeservice
– Jeg kunnet snakket om sikteduk i timesvis, jeg elsker denne plassen her, forteller Odd Erling Vikan med et stort smil om munnen.
Han har vært avdelingsleder for stålavdelingen og jobber nå som vedlikeholdsleder, og vet mer om hva som foregår her enn de fleste – han har jobbet her i 30 år.
– Vårt fokus på kundeservice er absolutt, vi gjør alt i vår makt for at kunden skal få den beste opplevelsen med oss og våre produkter. Vi kjører land og strand med reservedeler, og strekker oss langt, forteller han.
Gummi
– Vi har lang erfaring med å skreddersy løsninger som fungerer i de tilfeller hvor det ikke er aktuelt med vevd sikteduk av fjærstål. I mange tilfeller kan det å finne riktig løsning føre til økt lønnsomhet, sier Odd Erling.
|
Gummiduk gir økt slitestyrke og lønnsomhet
Ved sikting av grove masser er det på grunn av meget høy mekanisk slitestyrke god økonomi å benytte gummiduk i stedet for stålduk, men fremstillingen er tidkrevende.
– Et gummiprodukt står fem ganger lengre enn en duk i stål. Samtidig er det en veldig tidkrevende prosess. Som et resultat av det går de ansatte på gummiavdelingen på en skiftordning, og produserer fra syv om morgenen til halv elleve på kvelden. Sikteduk i gummi må formstøpes og presses, før det må pusses og behandles før det er klart for bruk.
Sveis
– Duken skjæres ut med plasmaskjærer, før jeg sveiser på falser så det passer og kan brukes i maskinene til kunden. I tillegg tar vi oss oppdrag for lokale entreprenører når vi har kapasitet for det, og de har behov som vi kan fylle, forklarer Sander videre.
Fortid og fremtid
Odd Erling smiler bredt når han tenker tilbake på alt han har vært med på under dette fabrikktaket.
– Jeg har jobbet her i snart 30 år, og har fått være med siden vi omsatte for litt over millionen, til den dagen vi omsatte for 85 millioner. Jeg har fått være med å ansette folk, utvikle maskiner og prototyper, fått vært med på hele løpet. Å få den tillitten har vært utrolig fint, og som sagt, jeg elsker denne plassen her, sier han, tydelig rørt.
Edvart er ikke i tvil om hvorfor dette er en suksesshistorie.
– SDF AS er stolte av sin historie og sine ansatte, og et meget bra samarbeid mellom kunder og leverandører gjør sitt til at vår profesjon vil holde høy kvalitet i mange år fremover.
|
620 tonn råvarer i årlig produksjon
Siktedukfabrikken har stort forbruk av råvarer, hvert år blir det brukt 170 tonn Hardox stålplater, 100 tonn gummi og 350 tonn fjerstål
På sveise-avdelingen jobber Sander Skogseth.
– Vi har egen produksjon av punchingplater til alle typer sikteverk. Punchingplater er produsert i Hardox 450 stål. Disse tåler derfor meget høy mekanisk slitasje. Et godt alternativ ved langvarig sikting av grove masser, forteller Sander
SDF investerer i solcelleanlegg som vil dekke 25% av fabrikkens strømbehov. I tillegg til å få ned strømkostnadene vil det også være positivt for miljøpåvirkningen.
NB! Husk lyd
NB! Husk lyd