Seglloftet på Jøa er i dag den eneste bedriften i sitt slag i Europa. Nå ser Frode og Margreet etter nye drivere til nisjebedriften.
Mange sting siden starten
Det lukter tjære, treverk, tau og duk. På Seglloftet på Jøa er stemningen varm og lun. Her har Frode Bjøru og Margreet Sloot tilbrakt timer av sin tid for å sy det ypperste av blant annet råsegl til vikingskip. Nå ser de starten på slutten for deres drift av Seglloftet.
I 1984 startet Frode og Margreet Seglloftet på Brakstad gård, som en tilleggsnæring til gårdsdriften. Det som startet som en liten drøm fikk etter hvert vind i seglene. Bokstavelig talt. Etter hvert vokste virksomheten, og Seglloftet som vi kjenner i dag ble etablert i 1992. Siden da har det vært helårsdrift – med ansatte i perioder.
– Vi nærmer oss pensjonistalderen og ønsker å finne noen som kan ta over, sier Frode med et lunt blikk til ettertanke.
Seglloftet er tross alt livsverket deres, og det er mange som blir oppråde om de avvikler. For dem handler det om mer enn å selge en bedrift – det handler like mye om å videreføre et håndverk.
«Vi har spesialisert oss så mye at vi egentlig ikke har konkurrenter på vikingskip»




Seglloftet er i dag de eneste i Europa (!) som kan levere håndsydde, historisk riktige råsegl til vikingskip. Med seg har Frode og Margreet erfaring fra prosjekter i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike, Færøyene, Island, USA – og det er flere på gang.
Alt sys for hånd, og med historisk rikte materialer når det trengs, med fokus på kvalitet, kreativitet og skreddersydde løsninger. Oppdragene spenner fra vikingskip og levegger til industriarbeid, telt, sveisebagger og pergolaer. Kun fantasien setter en stopper for hva de kan sy. Men i dag er det vikingskip som er hovedgeskjeften. Store vikingskip.
– Vi har spesialisert oss så mye at vi egentlig ikke har konkurrenter på vikingskip, forklarer Frode. Men håndverket må videreføres. Håndverkstradisjonen vil bli veldig mye fattigere hvis vi ikke finner arvtakere og må legge ned.
Vil bruke tid på opplæring
Frode og Margreet ønsker en gradvis overgang, og vil bidra med opplæring og støtte for den eller de som tar over. Erfaring med håndverk, teknisk innsikt, matte, fysikk og seglerfaring er viktig, men aller viktigst er viljen til å lære.
– Alle starter på null, sier Frode.
– Men med tålmodighet og arbeid kan man komme langt.
«Seglloftet lærte oss kanskje mest om det å holde fast i tradisjonelle håndverket – men også om når det er på tide å slippe taket.»
– Vi slipper ingen helt alene i starten, forsikrer Frode, med et smil. Han ønsker at kvaliteten de har opparbeidet, også videreføres i Seglloftet.
Selve opplæringen kan delvis støttes gjennom lærlingeordninger, da seglmakerfaget er verneverdig. Arbeidstempoet følger sesongene – det er hektisk fra påske til sommer, roligere på vinteren.
– Seglloftet lærte oss kanskje mest om det å holde fast i det tradisjonelle håndverket – men også om når det er på tide å slippe taket, sier Frode, som selv ikke hadde erfaring med seglmakerfarget da han sydde sine første segl.
Det som er sikkert, er at Seglloftet i dag står som et levende bevis på at godt håndverk aldri går av moten. Nå søker de noen som vil styre seilasen videre.



Se video: husk lyd.
Se video: husk lyd.
Interessert, eller nysgjerrig på å vite mer?
Ta kontakt med Frode Bjøru
905 21 919
post@seglloftet.no
Brakstadvegen 213, 7856 Jøa