Annonsørinnhold

år med totakt, trekkspill og trivsel

Mads Håvard har viet sitt liv til bedriften – nå tar han et par timer fri for å feire.

Å gjøre hobbyen om til levebrød er én ting. Hvis du samtidig kan gjøre det med de beste folka du vet, og med ydmykhet, nysgjerrighet og kompetanse som ledestjerne – ja da kan du lykkes på en måte som varer.

Ikke bare har gjengen i Nordli Totaktservice lyktes, men de har gjort det sammenhengende i 30 år. Nøkkelen til suksess ligger i menneskemøtene undervegs, forklarer de. Det å strekke seg litt lenger, ikke for at du må, men fordi at det gir tilbake – på alle måter.

– Jeg blir fort oppslukt av denne jobben, glemmer tid og sted – jeg synes jo det er gøy, vettu.

Mads Håvard Fagerstrand stirrer ned i kaffekoppen med et smil, vel vitende om at denne påstanden ikke vil gå uten bemerkninger. Ved hans side sitter nemlig hans kone og kollega Lena Mari Skåle Fagerstrand. At denne jobben har krevd mannens fulle oppmerksomhet, er ingen nyhet for henne.

– Nå får du for faan holde deg hjemme!

– Men jeg skal bare…

Begge to bryter ut i hjertelig latter. Situasjonen er kjent, og utfallet er sjelden slik mor ønsker.

– Det går jo fint å holde på som Mads Håvard har gjort, når han har hatt noen til å ta seg av hus og heim, forteller hun med et lurt smil.

– Altså, han har absolutt vært til stede for guttene våre, men det kan til tider bli nok arbeid. Samtidig er det en jobb som krever tett oppfølging, så vi har funnet en balansegang vi kan leve med. Jeg har satt inn én ufravikelig klausul: telefonen blir ikke med på soverommet, forteller hun lattermildt.

Outerwear, Jacket

Mads Håvard Fargerstrand har gjort hobby om til levebrød, nå inviterer han på jubileumsfest

«Jeg har satt inn én ufravikelig klausul: telefonen blir ikke med på soverommet»

John Hilmar vokser ut av kjelleren

Det hele startet med Aagårds Totakstservice på 70-tallet, hvor John Hilmar Aagård drev med motorsag-reparasjoner fra kjelleren i huset sitt.

I 1979 bygde han eget verksted, hvor kundene var lokale bønder, og jobben gikk i skruing og sveising av traktor og motorsag. Etter hvert ble også snøscooter en del av geskjeften, og med det kom flere fritidsfolk innom verkstedet.

Mads Håvard vokste opp på nabogården, og som odelsgutt hadde han forøvrig livet staket ut – men så enkelt var det ikke.

– Jeg har alltid vært mer interessert i maskiner enn i ku og fjøs, i tillegg var jeg allergisk mot ku, så jeg tilbrakte en del tid i verkstedet til John Hilmar, forteller han med et smil.

Det som startet som en hobby, blir etterhvert en jobb, og når John Hilmar får kreft i 94, og dør samme høst, tar Mads Håvard et enkelt valg.

– Ja takk begge deler. I 95 overtok jeg verkstedet, og noen år senere overtok jeg gården.

MEKKENDE MEDEIER: John Olav Vestgård er medeier i bedriften, og jobber på verkstedet, med ansvar for Husqvarna-porteføljen.

Cameras & optics, Video camera

En uventet endring

I 2003 går Mads Håvard og seks andre bønder sammen og bygger nytt samdriftsfjøs, og kyr fra sju bruk flytter inn under samme tak. I 2010 ender de opp med å legge ned samdrifta og fjøset ut for salg, men en kjøper uteblir, og sammen med John Olav Vestgård starter de to prosessen med å gjøre om fjøset til verksted og butikk.

– På verkstedet økte arbeidsmengden, med stadig flere snøskutere og ATV, og i tillegg drifta vi Li-Ekspressen en periode. Det ble for mye jobb for bare meg og John Olav, så behovet for flere arbeidsfolk økte også, forteller Mads Håvard.

Det gamle fjøset er i dag salgsrommet for Nordli Totaktservice.

– Vi trodde jo fjøset var altfor stort for våre behov, men i dag er det jo faktisk for lite plass.

Totaktservicen flytter inn 2013, og bedriften vokser i størrelse og antall ansatte – omsetningen økte også betraktelig.

Et scoop

I 2014 kommer en endring i motorferdselsloven som åpnet for at kommunene kunne lage rekreasjonsløyper. Med det kunne man plutselig kjøre snøscooter når man selv ønsket det.

Løypene åpnet Januar 2014, og 40 mil lå plutselig tilgjengelig for snøscooterfolket.

– Det ble en helt ny hverdag for oss, plutselig ville jo alle ha egen skuter. Vi så en tredobling i salget, første måned etter at løypene åpnet. I tillegg var folk villige til å bruke litt penger på skuteren, og det var ikke lenger nok med én skuter per familie. Nå skulle man gjerne ha én hver. At de i tillegg kan kjøre inn til Sverige herfra, åpnet jo opp for enda større bruk. Det var et scoop, forteller Mads Håvard entusiastisk.

«Vi trodde jo fjøset var altfor stort for våre behov, men i dag er det jo faktisk for lite plass»

Gode tider

Nordli Totaktsservice er i dag i hovedsak forhandler av Polaris og Husqvarna, og det går så det suser.

– Vi har ikke hatt røde tall siden oppstarten, og da var det jo investeringer som måtte tas. De siste årene har vi ligget i overkant av 30 millioner i årlig omsetning, forklarer Mads Håvard.

Nøkkelen til egen suksess mener de ligger i kundeservice og sunt bondevett.

– Den beste markedsføringa er et godt renommé. Og vårt gode renommé kommer gjennom måten vi følger opp kundene våre. Vi har alltid vært tilgjengelige, være seg før, under og etter en transaksjon. Vi har kundeforhold som varer – folk stoler på oss, forteller John Olav stolt, og Mads Håvard er helt på linje.

– Vi har alltid vært gode på å finne løsninger for kundene våre, vi har aldri brukt advokater på disse tredve årene, aldri krangla med kunder. Jeg mener det er lønnsomt å være løsningsorientert. I stedet for en fiende, får du en ambassadør. Det er vår holdning.

Sammen står vi sterkt

Du trenger for øvrig ikke reise langt for å finne fornøyde kunder – en av «Totaktens» beste kunder er også deres sambygdinger.

Lierne Tre driver med skogsarbeid innen linjerydding, veirydding, trefelling, klatring og stubbefresing. Med sine 50 ansatte, i hovedsak libygg og snåsninger, har de jobber fra Bodø i nord til Eidsvoll i sør.

– Vi kjøper mye utstyr av «Totakten», og de står også for vedlikehold og reparasjoner av dette utstyret. Veldig dyktige folk. Det er nesten som å ha en egen mekanisk avdeling, forteller Peter Sundvik med et smil.

Sundvik etablerte i sin tid Lierne Tre, og har i dag rollen som markedsleder.

– Vi har høye krav til utstyret vi bruker, og «Totakten» har alltid vært kvalitetsbevisst. De kjenner etter hvert pulsen vår, vi trenger ikke si noe, de bare fikser det. Kommer vi med ei sag på onsdag ettermiddag, så vet de at vi må ha den tidlig dagen etter – da står det klart. Kommer saga på torsdag, da er det ikke så hast. Dette vet de. Det er også stor verdi for oss at alle våre kjøretøy kan få utført service lokalt, med vår store maskinpark er dette voldsomt tidsbesparende. Vi er på mange måter blitt litt avhengig av hverandre. Så er de jordnære, fine folk da, sier Sundvik fornøyd.

Smile, Workwear

Fornøyd kunde: Peter Sundvik i Lierne Tre roser det nære samarbeidet de har med «Totakten».

Lierne tre stiller store krav til sine verktøy, og med motorsag levert av Nordli Totaktservice, er de godt ivaretatt.

Personal protective equipment, Power tool, High-visibility clothing, Saw chain, Chainsaw, Workwear, Helmet, Glove
Woody plant, Branch, Trunk

«Dette er kanskje hjertet av bedriften, og denne lille kaffekroken har blitt et av bygdas mest populære samlingspunkt»

Hele bygdas kaffekrok

Inne i salgshallen hos Nordli Totakservice er det vegg til vegg med skuter, atv, motorsag og allskens klær og tilbehør. Men blant alle produktene finner du også en romslig sofagruppe, og ei kaffemaskin som muligens burde vært berammet av kjøre og hviletid – den jobber i hvert fall timene sine.

– Dette er kanskje hjertet av bedriften, og denne lille kaffekroken har blitt et av bygdas mest populære samlingspunkt. Her er det i hvert fall folk innom daglig, og rundt lønsjtider kan det være folksomt her, forteller Mads Håvard og co lattermildt.

Sitt ansvar bevisst

I dag er det seks ansatte i bedriften, fordelt med tre verkstedansatte, en selger, en kontoransatt, samt daglig leder.

– Sett utenfra kan man kanskje tenke at vi ligger litt utafor allfarvei, men det stemmer faktisk ikke. Vi ligger akkurat der vi bør være, sier Mads Håvard med et smil.

– Vi er midt i smørøyet når det gjelder skuterløypa, og mange reiser langt for å handle hos oss. Vi har jo også skuter til utleie, så det er populært. Vi har også en del svensker her, da det for mange er kortere hit enn til Strømsund. Og siden Geddede er så nært, ser vi at mange setter igjen skuteren på service her, så drar de på harryhandel over grensa, og henter skuteren på returen.

Nordli Totaktservice er også sitt samfunnsansvar bevisst. De er sponsor for Volleyballgruppa , Flyktningerennet og idrettslagene, i tillegg til mindre aktører som grendehus og andre lag & foreninger.

– Går det bra med oss, skal det dryppe på de rundt oss, forklarer Mads Håvard bestemt.

John Olav gleder seg stort til fest, og håper å se både gamle og nye kjente svinge seg i dansen.

Smile

Inviterer til 100 årsdag!

Datoen er satt, lørdag 24. mai blir det storstilt fest, og alle er invitert.

– Vi rydder plass på verkstedet og møblerer det om til festlokale med scene. Det lokale dansebandet Bjørnars feirer også 50 år, samt at Li-Verten nettopp ble 20 år. Med våre 30 blir det 100 år det! Li-verten stiller med foodtruck og Bjørnars spiller opp til dans, forteller Lena Mari entusiastisk.

Det ryktes også at vertskapet blåser støvet av trekkspillet, både Mads Håvard og Lena Mari spiller nemlig trekkspill, men begge har ikke nødvendigvis holdt ferdighetene ved like.

– Trekkspillet har muligens blitt nedprioritert de siste 20 årene, men joda, vi skal nok blåse liv i belgen, begge to, forteller de med et stort glis.