Hvordan luke ugress og redde verden samtidig

En bærekraftig sommerjobb

Kloden brenner og mennesker sulter, og for mange av oss er det vanskelig å se hva vi kan gjøre for å bøte på problemene verden står overfor. Kanskje ligger noe av svaret i hendene på det lokale næringslivet, og til alt overmål kan det vise seg at nøkkelen holdes av våre arbeidssøkende ungdommer?

FN’s bærekraftsmål er ikke noe de fleste av oss har et eierskap til, men det har Grong Sparebank en plan for å forandre på. En del av den planen går ut på å gi ungdom en muligheter til å få en sommerjobb i en fremtidsrettet bedrift, tuftet på to av disse bærekraftsmålene. Og kanskje er ikke det en så dum måte å gjøre det på.

Den lønnsomme bærekraften

Mange norske bedrifter er allerede er i ferd med å integrere bærekraftsmålene i sine forretningsstrategier og bidrar eksempelvis med økonomisk støtte, kompetanse, og innovasjon til å utgjøre en forskjell for samfunnet. Mye internasjonal forskning viser at det å ta samfunnsansvar og sirkulærøkonomi på alvor er et viktig konkurransefortrinn: det er lønnsomt for bedrifter å være bærekraftige og vil være en forutsetning for å lykkes i fremtiden.

– Vi ønsker å gi et løft til bedrifter som har, eller ønsker å ha fokus på bærekraft, gjennom å være med å finansiere sommerjobb for ungdom mellom 14-20 år, forklarer Ann Jeanett Klinkenberg.

Hårete målsetting

Hun er leder for kundeservice for Grong Sparebank, og leder bankens sommerjobb-prosjekt sammen med kollega Kjerstin Opdahl Skistad.

– Det er tross alt ungdommen som i fremtiden må leve med de valgene vi tar i dag. Da bør de så tidlig som mulig få eierskap til hvordan dette henger sammen, sier Klinkenberg.

– Dette er en del av bankens bærekrafts-satsning og helt på linje med bankens fokus på samfunnsansvar. Gjennom dette ønsker vi å få ungdommene interessert i mulighetene som ligger i jobb og karriere i Namdalen, samtidig som vi ønsker at dette skal løfte frem fokuset på bærekraft i bedriftene, forteller Opdahl Skistad.

Med på laget er også Namdal Regionråd og deres bærekrafts-satsning “Prosjekt bioøkonomi”. Deres rolle vil være koordinering og veiledning opp mot bedriftene.

– Bioøkonomiprosjektet har fasilitert og tatt kontakt med næringsklyngene og nettverkene, og vil være bindeleddet mellom banken og bedriftene. Siden de allerede jobber opp mot bedriftene vi ønsker å komme i kontakt med, var dette den perfekte samarbeidspartner, forteller Opdahl Skistad.

Målet; økt verdiskaping og sysselsetting innen bioøkonomien i Namdalen, i lys av FN’s bærekraftsmål.

Font
Font

Hva får bedriftene ut av det?

For bedriftene vil dette være en god rekrutteringsarena, hvor de vil kunne finne miljøbevisste ungdommer som kan bidra med sin arbeidskraft i en del av året hvor resten av arbeidsstokken tar ut ferie. I tillegg er det en god måte å synliggjøre at man har fokus på bærekraft og miljø. Ikke minst får man dekket en del av lønnskostnadene med å engasjere sommervikarer gjennom banken.

Hva får ungdommene ut av det?

Å få seg sommerjobb som ungdom under 20, er ikke lenger like enkelt, men gjennom denne ordningen vil bedriftene spesifikt se etter denne målgruppen. I tillegg vil de få bedre forståelse for hva et bærekraftig samfunn betyr, og hvordan det jobbes lokalt for å nå bærekraftsmålene.  Sist, men ikke minst, en fot innafor jobbmarkedet.

Hva får banken ut av det?

Gjennom dette prosjektet kan banken synliggjøre noe av sitt bærekraftsarbeid, og bidra til å løfte frem bærekraft i samarbeidende bedrifter. Som en del av sitt samfunnsansvar, vil dette også hjelpe banken å nå sine mål.

Hvordan kvalifisere for å delta?

Ingen bransjer er utelukket, men bedriften må ha et definert fokus på bærekraft, eller ha et ønske om å jobbe mer med bærekraft og bioøkonomi. Ungdommene må være mellom 14–20 år.

Møt to av sommerens unge arbeidstakere

OVERHALLA HUS

Arbeidsgiver: Produksjonssjef Magnus Frisendal
I sommerjobb: Markus Brøndbo, 14 år, fra Høylandet


Hos Overhalla Hus er det ca 65 ansatte, hvor de produserer alle typer bygg i tre-elementer. Alt fra hus og garasjer til industribygg. Alt foregår i nye lokaler med topp moderne hjelpemidler.

– Markus var her på utplassering gjennom skolen, hvor han utmerket som en flittig og flink type. Han søkte om sommerjobb hos oss, men på det tidspunktet hadde vi ikke noe stilling ledig. Samtidig ble jeg gjort oppmerksom på tilbudet gjennom Grong Sparebank, og jeg hadde vel uansett kommet frem til at Markus burde få en sjanse hos oss, siden han hadde utmerka seg så bra fra før. Og kanskje var det noe å lære av dette for oss også? Og slik ble det, Markus fikk sommerjobb hos oss, forteller Frisendal.

– Det er veldig fint å jobbe her, og jeg får prøvd meg på forskjellige arbeidsoppgaver, både inne på fabrikken og ute. Aller best liker jeg å kjøre traverskrana, det er gøy. Men fint å være ute med ryddesaga også, reparere vedkasser,  eller å pakke vegger og underlag, forklarer Markus.

Selv om han har fine dager hos Overhalla Hus, er det ikke dette som er drømmejobben hans.

– Jeg vil bli skipper når jeg blir stor, smiler Markus.

SKOGPLANTER MIDT-NORGE

Arbeidsgiver: Daglig leder Jo Magne Tyldum
I sommerjobb: Ingrid Sørhaug, 16 år, Fra Overhalla


På Kvatninga i Overhalla finner du Skogplanter Midt-Norge. Der produseres det meste av alle skogplanter for skogbruket i Midt-Norge. De er fem faste ansatte, og et varierende antall sesongarbeidere, i en produksjon som baserer seg på både maskinell og manuell arbeidskraft.

– Hos oss er vi avhengig av ekstra bemanning i sesongen, da en del av arbeidet ikke kan løses av roboter og maskinell hjelp. Vi har lyst ut etter arbeidsfolk på blant annet Facebook uten at det førte nevneverdig fram, men via en forespørsel fra Skogmo Industripark kom vi over ordningen fra Grong Sparebank. Vi sendte en enkel søknad, og fikk raskt svar, og snart var Ingrid på plass hos oss for sommerjobbing, forklarer Tyldum.

Ingrid går til vanlig på sportsfiskelinja ved Grong VGS, og siden hun kjører motorsykkel var det ikke noe problem og komme seg ut til Kvatninga på jobb, noe som kanskje kan være til hinder for mange som ikke har eget transportmiddel.

– Sommeren er lang, og og jeg trenger penger til både wobblere og annet fiskeutstyr, samt drivstoff er jo blitt så dyrt. Så jeg søkte og fikk jobb her. Her er arbeidsoppgavene mange, blant annet plukker jeg ugress, klipper plen, setter ut plantekasser og steller mye med plantene. Ikke alt er like spennende, men det er betalt jobb, og jeg trives veldig godt egentlig, forteller den aktive jenta.

– Denne ordninga gjennom Grong Sparebank er perfekt for oss, hele prosessen er enkel og grei, og noe vi gjerne benytter oss av igjen, avslutter Tyldum.

Vil du vite mer?

Ønsker du mer informasjon om ordningen ta kontakt med Ann Jeanett Klinkenberg på e-post: ajk@grong-sparebank.no

Om denne artikkelen

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Namdalsavisas markedsavdeling.
Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Annonsørinnhold