Hardt arbeid og en drøm
Satset alt på
Men bak et hvert eventyr, står det en ukuelig optimist.
Hjemmelaget fôr og våte hender
Det hele startet på Lauvøya i 1975, med en idé, pågangsmot og 5000 lakseyngel. I dag er Emilsen Gruppen et moderne og fremtidsrettet konsern, forankret i kysten – og fortsatt drevet av familien.
– Pappa, farfar og onkel var både gårdbrukere og fiskere. Farfar hadde lest i avisa om noen som hadde begynt med lakseoppdrett i Sør-Trøndelag, så de dro på studietur. Der ble de inspirert, og tenkte: Dette må vi prøve.
Slik beskriver konserndirektør Roy Emilsen starten på det som skulle bli en av Namdalskystens mest spennende veksthistorier. Det var ingen manualer for lakseoppdrett i 1975, ingen lærebøker å slå opp i. Alt måtte læres fra bunnen av – gjennom prøving og feiling.
Trond og Jan Tore Emilsen får et nostalgisk drag over seg når de tenker tilbake på de tidlige dagene, hvor de sammen med sin far Arvid måtte pusle sammen bitene av de som skulle bli en milliard-næring.
– Vi lagde foret selv. Kjøpte en kvern, fikk sei-avskjær fra Rørvik Fisk, tilsatte lodde, vitaminer – og rekeskall for fargen. Uten rekeskall var jo fisken helt hvit. Da vi endelig fikk den rød, klagde folk: «Dette kan ikke være oppdrettslaks – den er jo for rød!» ler Trond.
De første merdene ble plassert på grunne og skjermede lokaliteter, med bare fem meters dybde. De tålte ikke bølger og var svært enkle – bygd av kreosotplank, isopor og bildekk. Om vinteren måtte de stadig repareres.
– Det ble mye kalde, bløte hender, smiler Jan Tore.
Med respekt for naturen og et øye for innovasjon jobber Emilsen Fisk for et havbruk i balanse – der god drift gir god fisk.
Alt gikk til oppdrettet
Opprinnelig tenkte de at oppdrett skulle være en attåtnæring, men faren deres, hadde større visjoner. Han jobbet med opprettet, mens sønnene stod på fiskebåten for å skaffe kapital.
– Ingen bank våget å satse på oss. Alt som ikke gikk til livets opphold, gikk rett i oppdrettet.
Helgene var heller ikke fri.
– Vi kom hjem fredag og gikk rett i gang med å vaske nøter – ofte til langt ut på lørdagen. Så var det gjerne siloslått. Vi var nesten letta over å komme oss på sjøen igjen, selv om vi knapt sov et kvarter i døgnet, ler de.
Brødrene har fulgt næringa fra pionérfasen til det som i dag er en av landets største eksportnæringer.
– Oppdrett er den mest effektive måten å produsere mat på. Ett kilo fôr gir ett kilo laks. Behovet for mat vil bare øke. Og vi har alltid vært opptatt av dyrevelferd og kvalitet – det har vært avgjørende, sier Trond.
– Vi gjorde aldri samme feil to ganger, sier Jan Tore. – Vi skrev dem ned og lærte av dem. Det har reddet oss mange ganger.

Fisk, folk og framtid
Siden den spede starten har Emilsen Gruppen vokst i takt med næringa og teknologiens utvikling.
I dag består konsernet blant annet av Emilsen Fisk, Holmen Rederi, Emilsen Rederi, Bindal Smolt og et voksende eiendomsselskap.
Kjernen er likevel den samme: Laksen.
– For oss er fisken nummer én. Hele driften vår handler om å ta vare på den – fra smolt til ferdig produkt, sier prosjektleder Arne Johan Bredesen.
Emilsen Gruppen driver i dag syv havbruksanlegg på Namdalskysten, med drift på fire av gangen. Hvert år settes det ut 2,8 millioner smolt, som gir rundt 11 000 tonn slaktefisk. For å sikre fiskevelferd og redusere dødelighet, jobber selskapet kontinuerlig med forebygging og forbedring.
– Vi ønsker å produsere en fisk som er sterk og frisk. Dødeligheten i våre anlegg er sammenlignbar med nivået i norsk landbruk, som er i verdenstoppen når det gjelder dyrevelferd. Det er vi stolte av, forklarer Aoife Westgård, som er leder for fiskehelse og biosikkerhet i Emilsen Gruppen.
Full kontroll
på hele verdikjeden
For å sikre kvalitet og bærekraft har konsernet tatt aktivt eierskap i hele produksjonslinja. Bindal Smolt er et godt eksempel – et toppmoderne RAS-anlegg og en av de største investeringene Emilsen Gruppen har gjort i moderne tid.
I tillegg bidrar rederivirksomheten til effektiv og trygg drift. Emilsen Rederi håndterer de tyngre serviceoppdragene, mens Holmen Rederi har spesialisert seg på vasking av nøter og ringer. Eiendomssatsingen har på sin side gitt rom for både investering, utvikling og flere arbeidsplasser i lokalsamfunnet.
– Vi har folk i mange forskjellige roller, men felles for alle er at de har høy kompetanse og et sterkt engasjement. Det er folka våre som er den viktigste ressursen vi har, forteller konsernleder Ila Emilsen engasjert.




Familieeierskap
– med blikket fremover
Selv om konsernet har vokst, er det fortsatt eid og drevet av samme familie som startet det hele. I dag er tre generasjoner engasjert i konsernet, og ingen har planer om å gi seg.
– Det har vært et eventyr fra dag én. Vi har vokst, utviklet oss og lært mye. Men verdiene våre – stolthet, kunnskap og nærhet – står fortsatt like sterkt, sier Roy.
Og med havet som nabo, Namdalen som hjem og laksen som drivkraft, fortsetter Emilsen Gruppen å bygge videre på arven – og på fremtida.