– Vi var tusenkunstnere. Vi laget alt uten å ha noen penger.

Vi brukte det vi hadde, og fikk det til.

Tre vise menn

og en kaffe

Slik mimrer vedlikeholdsleder Yngve Amdal, Ola Fuglår og administrerende direktør Arnt Ove Amdal om den første tida etter at Arnt Ove hadde overtatt Overhalla Betongbygg etter foreldrene.

– Ola startet å jobbe her i ’86, og Yngve startet i ’94, men som så mange andre i bygda startet de begge med sommerjobb her da de var en 10-12 år. Jeg startet jo da jeg var ett år. Det var ikke barnehage, det var fabrikken, ler Arnt Ove.

Det var kanskje naturlig at det ble slik, når foreldrene drev både gård og fabrikk. Arnt Ove måtte være med der det skjedde, noe som ga han en grundig opplæring i hvordan ting skulle gjøres. -Og sies.

– Jeg har arvet det kreative og oppfinnsomme av fattern,  og praten av muttern, sier Arnt Ove og ler igjen.

En god blanding

I starten besto Overhalla Betongbygg av en liten fabrikk. Da Arnt Ove overtok, tok det ikke lang tid før han fikk med seg Ola og Yngve på å utvide. Arnt Ove fikk nesten ikke lån, så da han hadde kjøpt den første betongblanderen for 200.000,- hadde han bare 60.000 kr. igjen for å bygge opp resten rundt det som skulle bli den nye blandeverket og starten på det store eventyret.

– I begynnelsen kjørte vi inn sand med en gammel traktor. Den hadde girproblemer og måtte repareres ofte. Vi kasta oppi sementsekkene og ausa vann med et 20-liter spann i blanderen. Da vi startet blanderen gikk den fryktelig fort, og det føk rundt oss! Det var litt varierende luftkvalitet kan man si … Med det nye blandeverket fikk vi satt opp et stort hus med heis til sanden og greier. Vi koblet wirer, taljer og alt det elektriske selv, og basket fælt for å få det til, forteller Arnt Ove engasjert.

– Vi støpte murstein i forkant for å slippe å kjøpe. Vi fikk tak i brukte takplater, brukt isolasjon og brukte vinduer fra skolen nedpå her. Det eneste vi kjøpte nytt var takstolene. Og så kjørte vi til brukthandlere i Oslo for å kjøpe motorer og girbokser og forskjellig som vi trengte, for Arnt Ove skulle handle billig, forteller Yngve.

Da alt var klart, skulle det mures.

– Vi murte en fredag, forteller Arnt Ove.

Latteren runger høyt mellom de tre arbeidskarene.

– Vi satte de bare oppå hverandre. Bygget sto godt, det, ler Arnt Ove.

– Vi begynte fredag for vi skulle ha dugnad lørdag. Yngve og jeg murte fem «floi».

Lørdag ble det dugnad med gode venner.

Og så ler de igjen.

Det er ikke tvil om at det har vært mye god stemning oppgjennom årene. Men det har ikke bare vært en dans på roser.

– Og når man murer, skal jo stenene overlappe, men det tror jeg ble litt … Ja, det glemte vi, fortsetter han.

Spalteplanken ble til

De som kjenner Overhalla Betongbygg, kjenner kanskje historien om den berømte spalteplanken. Kort fortalt ble den Overhalla-utviklede spalteplanken den nye standarden for norske fjøsgulv. Helt heimelaga og påkommet av Arnt Ove selv.
Men ikke uten problemer …

– For å få betongen ut av forma, måtte vi sette den på et bord som vibrerte. Vi hadde jo ikke all verden med penger, så vi dro på Namdal Bilopphuggeri til Arne Brønbo for å finne ting vi kunne bruke for å lage dette bordet. Der fant vi ei lastebilramme, bilfjær og noe skrotjern som vi sveiset sammen til et bord. Vi satte vibratorer på bordet og det fungerte jo det … sier Arnt Ove muntert.

Litt vedlikehold måtte til.

– Da vi lagde formene vi bruker i dag, gjorde vi det skikkelig. Vi lærte tidlig at vi må være veldig nøye. Det er alltids noe som kan gå galt senere i prosessen, så formene må være 100%. Vær nøye fra starten, så kan feila komme senere. For de kommer. Alt var på millimeteren. Vi kjente, følte og filte, mimrer Arnt Ove.

– Haha, ja, alt rau jo sundt, skyter Yngve inn.

Den gode jobben de gjorde den gang gjør at formene fortsatt brukes nå, 31 år etter. Og spalteplanken fra Overhalla Betongbygg er fortsatt det beste produktet deres. Men ikke det største.

– Spalteplanken omsetter for 4-5 millioner, noe som er i underkant av 1% av omsetninga vår, men det var starten.

På åttitallet gikk det sakte men sikkert oppover for Overhalla Betongbygg. Da Arnt Ove overtok hadde bedrifta 500.000,- i omsetning, og i 1990 var det 1 million. Da var blandeverket utviklet, spalteplanken var en realitet, og så bygde de lab der de utviklet betongen. Årene etter doblet de omsetningen, og etter det har de nærmest doblet hvert år.

Den aller første spalteplank-forma er fortsatt med, men nå som møteromsbord.

Milepæl etter milepæl

Den andre store milepælen de tre kollegaene husker godt, er da de utviklet gjødselkummene. For første gang støpte de betongelementer som rundet tre tonn, og så tunge ting hadde de ikke støpt før. Det skapte noen utfordringer de ikke var helt forberedt på.

– Det var litt spennende, for vi hadde ikke noe utstyr som kunne løfte tre tonn. Vi hadde en gammel hjullaster som humpet på to hjul, og det var det. Men det gikk da på et vis, sier Arnt Ove med et smil.

– Formene hadde Arnt Ove ligget våken og spekulert ut. De laget vi selv. Med vi hadde oppstartsproblemer, så klart. Men når tre-fire skaller spekulerer på det samme, kommer de gode løsningene.

Ola forteller videre om hvor godt de tre har utfylt hverandre oppgjennom årene.

– Vi hadde en fordel med at Arnt Ove er utdannet platearbeider og tegner, jeg og Yngve har gått litt mekanisk skolering. Til sammen ble det mye verktøy, former og løsninger, sier han, og understreker samtidig miljøgevinsten de har hatt ved å lage så mye selv.

Men tilbake til gjødselkummene. De tre karene hadde satt opp kumelementene som de skulle støpe sammen …

Så langt, så bra.

– Det jeg husker best, er da Yngve og jeg skulle rive forskalinga på den førte kummen vi hadde montert dagen etter. Da skal det jo være en tett kum … Men da vi kom inn, var det hull over alt. Reine panoramautsikta. Da husker jeg at jeg sto inni kummen og gaula. Det var verdens undergang.

Arnt Ove ler som bare han kan. Lite visste han da om suksessen dette skulle bli. Dette var den aller første kummene, og nå har Overhalla Betongbygg levert mange hundre slike kummer. De samme formene går enda, dog litt modifisert. Men grunntanken er det samme. Og ja, nå er kummene tette.

– Vi visste ikke hvordan vi skulle gjøre det, men vi hadde jo en god idé, ler Arnt Ove.

Stå-på-vilje  

Arnt Ove beskriver Overhalla Betongbygg som ei bedrift som aldri gir seg, og som får til det de har bestemt seg for.

– Mange bedrifter er for forsiktige, og bedrifter som er forsiktige tør ikke å satse på det de egentlig skulle holdt på med. Vi tør det. Man må tørre å være redd, sier Arnt Ove bestemt, før han fortsetter.

– Når vi gjør nye ting hele tida, så går det så klart mye mer til h* hos oss enn hos dem som ikke tør å prøve. Når du tør å prøve, da bommer du, men vi gir oss ikke. Spalteplanken var jo vanskelig da vi ikke fikk ut elementene fra formene en gang. Det samme med smoltanleggene - de lak også, i alle retninger, og det kostet oss mye å rette opp. Men så fikk vi det til, og nå er vi alene om å levere et slikt produkt. Fordi vi ikke ga oss.

Men...

– «Det går ikke», har jeg aldri hørt. Vi finner alltid ei løsning,
sier Ola.  

… Det går med litt tid på å tenke.

– Du må tenke, og tenke og tenke, flere tusen timer. Så jeg har ikke noen fritidsproblemer. Det blir en livsstil, ler Arnt Ove, før ansiktet blir mer alvorlig.

– Dette hadde jeg ikke fått til uten de gode folkene rundt meg.

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Namdalsavisas markedsavdeling.
Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Logo, Line, Text, Font

ANNONSØRINNHOLD