spennende

Framtid

Ei

– Det har ikke vært snakk om de skal flytte tilbake og jobbe på fabrikken. Katrine og Odd Andre har krangla om hvem av dem som skal være sjef her helt siden de var små, ler pappa Arnt Ove.

De har så og si vokst opp på fabrikken, barna Katrine (25), Odd Andre (23) og Valentina (9). Da er det kanskje ikke så unaturlig at de har fått interesser som nå fører de to eldste tilbake til Overhalla. Valentina har fortsatt noen år på å bestemme seg for hva hun skal bli.

– Men jeg liker å tegne bygg og sånn, sier hun entusiastisk og svarer et rungende ja når storesøsknene hennes spør om hun også skal jobbe på fabrikken.

– Kanskje vi skal dele kontor, spør en spøkefull storebror og ser lurt på yngstesøstera si.

Stemningen mellom de tre er lun og god, og langt fra kranglete slik pappa Arnt Ove beskrev. Her snakker vi med noen reflekterte unge voksne som har klare formeninger om valgene de har tatt.

Hun ble uteksaminert fra BI med bachelor i økonomi og administrasjon våren 2021, og hadde egentlig sett for seg et par år til i Oslo. Nå jobber hun på Overhalla Mekaniske med økonomi og administrasjon, og er glad for å ha kommet hjem.

En mulighet som åpnet seg

– Jeg ble jo litt kasta ut i det, men det er jeg også glad for. Nå skal vi bruke den første tida på å forme stillinga mi, så skal jeg etter hvert finne meg et sted å bo, sier den ferske økonomen.

Jeg hadde kanskje ikke tenkt å komme tilbake så fort, men da jeg fikk tilbudet måtte jeg takke ja, sier Katrine.

– Det er en spennende mulighet som nå har åpnet seg, og en fin inngang til å sette seg inn i driften av konsernet, legger hun til.

Fokuset i første omgang vil være på administrasjon, økonomi, og ikke minst Lean, som er et viktig verktøy for Overhalla Gruppen. Det er en spennende reise som begynte med sommerjobb på fabrikken i barndommen.

Skal bygge landet fra Overhalla

Mens den første har kommet tilbake, er den andre på vei. Odd Andre er nå i gang med sitt avsluttende år på studiet byggingeniør på Norges arktiske universitet (UiT) i Narvik. Når bacheloren er levert, vil han enten studere mer, eller komme hjem.

Erfaringene fra fabrikken har kommet godt med i studiene. De to har tilbragt mye tid på fabrikken.

Pappa har vært god til å skape arbeidslyst og interesse for bedriften fra tidlig alder, og det har aldri vært noe tvil om hvor vi hadde lyst til å jobbe i fremtiden. Han har solgt inn familiebedriften bra synes vi.

Odd Andre forteller at han ønsker å få en brei erfaring i bedriften. Etter endt utdanning er det en jobb i konstruksjonsavdelingen som står på ønskelisten, men det hadde også vært greit med mere erfaring innen montasje slik at jeg kunne fått et bedre innblikk i logistikken og utfordringer ut på byggeplass. Alt henger sammen og det er viktig å se helheten i prosessene når man er konstruktør.

Den første sommerjobben her hadde vi som 12-åringer. Fattern har lært oss at dersom det er noe vi ønsker å få til så er det bare å jobbe hardt til vi har nådd målet, sier Odd Andre.

– Jeg liker best å jobbe praktisk, er glad i å tegne, og med den praktiske erfaringa fra fabrikken får jeg satt ting i perspektiv, sier han.

Allerede som 12-åring visste Odd Andre at han skulle tegne hus. Først som arkitekt, men senere ble det byggingeniør. Da ville han få større forståelse for konstruksjoner.

– Jeg er fornøyd med den retninga jeg har tatt. Byggingeniør er et bredt yrke, og det er greit å starte på rette enden for å få med seg mest mulig kunnskap. Men jeg vil gjerne prøve litt forskjellig. Både prosjektleder og selger er spennende yrker. Så får vi se hva det blir.

Sammen stiller familien Amdal sterkt, og fremtiden ser lys ut for familiebedriften Overhalla Betongbygg AS.

Familiebedrift

En bedrift som eies av en enkeltperson, en familie eller noen få beslektede personer. Uttrykket er ikke brukt i selskapslovgivningen. En familiebedrift er derfor underlagt samme selskapslovgivning som andre selskaper, det vil si aksjeloven, selskapsloven med mer.

I familiebedriften vil ofte eieren eller eierne selv ha satset en betydelig del av egenkapitalen, og vil ofte også pløye en stor del av overskuddet tilbake i bedriften slik at egenkapitalen vokser.

-Store Norske leksikon

Særtrekk i familiebedriftene

Tre særtrekk gjør at avstanden i familiebedriftene er liten.

Vi finner et sterkt konsentrert eierskap. Familien er eneeier i over halvparten av familiebedriftene. Selv i de ti prosent største bedriftene med minoritetseiere har familien i snitt 80 prosent av aksjene.

Dette betyr at familien har sterke incentiver og stor makt på generalforsamlingen til å styre bedriften slik den ønsker.

Styret i familiebedriftene er sterkt dominert av familien. Den har i gjennomsnitt 90 prosent av styreplassene, alle styreplassene i 83 prosent av tilfellene, og styrelederjobben i 70 prosent. Styremedlemmene eier i gjennomsnitt 76 prosent av aksjene.

Familiedominansen i generalforsamlingen fortsetter altså inn i styrerommet. Avstanden er minimal mellom eierne og styret.

For det tredje gjentar samme historie seg i ledelsen. Daglig leder er familiemedlem i 85 prosent av tilfellene.

Eierskap, styre og ledelse er altså som hånd i hanske.

Fordelen med denne kombinasjonen av eiere, styremedlemmer og toppledere fra familien er sterke incentiver til å jobbe hardt mot samme mål. Eierne kan dessuten ha en langsiktighet, taus kunnskap, utholdenhet og sosiale bånd seg imellom som forsterker bedriftens prestasjonsevne.

Foreløpige resultater tyder på at gjennomsnittlig gevinst ved familiekontroll er positiv og betydelig, men at gevinsten varierer mye fra bedrift til bedrift.

Hentet fra «Makt og styring i familiebedrifter BI»

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Namdalsavisas markedsavdeling.
Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Logo, Line, Text, Font

ANNONSØRINNHOLD