Annonsørinnhold

Material property, Font

Med Teft for å lykkes

Med Teft for å lykkes

Mennesker faller gjerne inn under én av to kategorier – de som bygger og de som bruker. De fleste av oss ender ofte opp i den sistnevnte. Men for Arne Johan Bredesen er det langt fra nok å finne glede i andres oppfinnsomhet. For han handler det om å ekspandere, og hele tiden se fremover.

Daglig leder i Teft Eiendomsutvikling, Arne Johan er født og oppvokst på en gård i Nærøysund, men aldri hatt noen plan om å ta over hjemgården. Allerede som ung gutt hadde han god kontroll på hva det lokale næringslivet drev med, og har alltid hatt en særskilt interesse for hva som rører seg i lokalsamfunnet.

Material property, Font

En tidlig krøket krok

Når han starter på videregående skole, er han allerede genuint opptatt av næringsliv, og det er spesielt to bransjer som utpeker seg; havbruk og eiendom, uten noen klar sammenheng forøvrig. Etter videregående skal tilfeldighetene ha det til at det ble et jobbår hos det lokale havbrukskonsernet SinkabergHansen før videre studier. Ved slakteriet, nærmere bestemt på «kjøla» trivdes han godt med å kjøre truck og lempe kasser med laks. Men inne i den iskalde fryseboksen går tankene hans i spinn – det kan ikke stoppe her.

På et personalmøte i SinkabergHansen kommer sjefen ned på gulvet og preker om de vanlige, men kanskje ikke så spennende tingene. Vanligvis når sjefen spør om det er noen som lurer på noe, er det stille som i graven. Men plutselig er det en relativt nyansatt truckfører som begynner å stille heller inngående spørsmål om drift og resultat, og ønsker at disse møtene bør gå mer i detalj på hvordan det går med forretningen og selskapet. Slik blir det nok ikke, forståelig nok i et svært konsern, og Arne Johan innser at han må ta saken i egne hender og komme seg på skolebenken –  det kan ikke stoppe her.  

På et personalmøte i SinkabergHansen kommer sjefen ned på gulvet og preker om de vanlige, men kanskje ikke så spennende tingene. Vanligvis når sjefen spør om det er noen som lurer på noe, er det stille som i graven. Men plutselig er det en relativt nyansatt truckfører som begynner å stille heller inngående spørsmål om drift og resultat, og ønsker at disse møtene bør gå mer i detalj på hvordan det går med forretningen og selskapet. Slik blir det nok ikke, forståelig nok i et svært konsern, og Arne Johan innser at han må ta saken i egne hender og komme seg på skolebenken –  det kan ikke stoppe her.  

Som sagt så gjort og Arne Johan flytter til Trondheim for å studere økonomistyring og investeringsanalyse på BI, og ser mer og mer at han har teft for tall og analyser. Etter tre år på BI flytter han videre til Bodø hvor han tar en mastergrad. Utallige eksamener og tunge økonomiske fag er fortært, siviløkonomstatusen er i boks. Nå begynner det å smake fugl, med fornyet selvtillit, masse ny kunnskap og iboende drift setter han kursen hjemover. Nå skal det søkes jobb, verden skal erobres – det kan ikke stoppe her.

Dress shirt, Window, Building, Fixture, Plant, Wood, Door

Det er flere ledige stillinger å søke på, om ikke alle av like stor interesse. Men havbruksselskapet Emilsen Fisk ser heldigvis etter en prosjektleder.  Det søkes, og på intervjuet kommer det frem at det er en stilling som i stor grad kan formes etter kvalifikasjonene og interessen til den som besitter jobben. Arne Johan greier å overbevise dem om at han er riktig kandidat å satse på videre, selv om han kommer rett fra skolebenken. Tross konkurranse fra en oljebransje nede for telling med mange flinke folk på jakt etter jobb får han tilslaget. Ledelsen ønsker at han skal få jobbe med det han er god på, men med heller begrenset erfaring blir det fort til at det er interessene som får styre. Havbruk med hint av eiendomsutvikling? Lite vet ledelsen i Emilsen Fisk på dette tidspunktet, men de har akkurat staket ut en fremtid for bedriften som ikke vil stoppe i fiskedisken.

Eventyret starter

Landbasen skal utvides, og ny slip skal bygges på Kråkøya. Et prosjekt til 10–15 millioner. Prosjektet er allerede under planlegging når Arne Johan tiltrer. Dette blir det første store prosjektet for den nye prosjektlederen, men tilfeldigheter og dialog med lokale aktører som går med lignende planer fører fort til endringer. Kort forklart forenes to planlagte prosjektet til ett. Etter noen runder blir man enige om at Emilsen Fisk skal stå for utbygging av et langt større og mer moderne anlegg til mange ganger prisen av det opprinnelige, hvor en annen aktør skal stå for driften. Et eiendomsselskap stiftes, og prosjektet blir starten på det som i dag kalles «Teft Marina» på Marøya.

Nå har kula forlatt kammeret, og «Emilsen Eiendom» stiftes med et litt mer uortodokst navn; Teft Eiendomsutvikling.  Grunnsteinen ble lagt med Teft Marina, og man var rigget for fremtiden – dog fortsatt uten en klar visjon og plan videre.

Sammen med sitt styre, bestående av én av oppdrettsgründerne, eier Trond Emilsen, nåværende administrerende direktør i Emilsen Gruppen, Roy Emilsen og konsernets finanssjef gjennom over 10 år, Tore Bratland, begynner nå Teft å jobbe aktivt med strategier for fremtiden, og det skal betale seg. Stein på stein bygges et selskap som rigges for systematisk vekst, og i front står Arne Johan. Med et aktivt styre i ryggen, og kompetente folk på backoffice i Emilsen Gruppen, er det nå bare en ting som står i hodet på Arne Johan – det kan da ikke stoppe her?

Vind i seilene

I 2019 pitcher Arne Johan et forslag for styre om å også etablere et boligutviklingsselskap, hvor han selv planlegger å være med på eiersiden. Styret liker tanken på boligutvikling, men skyter raskt ned Arne Johans eier-ambisjoner i datterselskapet. En effektiv leksjon i realitetsorientering, men ingen demper for det opparbeidede momentet, og Teft Boligutvikling ser dagens lys kort tid etter. Selskapet stiftes sammen med Øyum Gruppen som besitter både snekkerfirma og grunnentreprenør, noe som gjør selskapet godt rigget for boligutvikling allerede fra avsats.   

Og det skal ikke stoppe her

Ikke lenge etter at «Teft Marina» sto ferdig, og Teft Boligutviklingen er i full gang med oppsett av sine første boliger, gikk de lokale skogeiere i distriktet ut med en forespørsel til næringslivet i Nærøysund. Bestillingen var kai, tilrettelagt for utskiping av tømmer som de kunne benytte seg av for å bedre lønnsomheten for den enkelte skogeier ved å redusere transportkostnaden. Kort fortalt kom Teft Eiendomsutvikling seirende ut av konkurransen, og ble valgt som foretrukket aktør for videre prosjekt. En utvidelse av eksisterende kaianlegg ved Teft Marina med tilhørende baklager ble etablert under to år etter at byggingen av anlegget startet opp, og fungerer i dag som utskipingskai for tømmer ved behov. Prosjektet ble en stor suksess for alle involverte.  

Table, Smile, Chair

Høsten 2021 kom Teft Smevikaunet inn som en ny datter i familien. Selskapet eier et område sentralt på Marøya som skal utvikles til både bolig- og næringsformål de kommende årene.   

Først en fileteringsfabrikk

Ved inngangen til 2022 kjøper Teft, sammen med Magnus Kjøraas i Havørn Invest, både driftsselskap og eiendommer ved de ærverdige fabrikklokalene på Abelvær. Her er det gjennom over 100 år drevet ulik aktivitet med nær tilknytning til kysten og havet, og nå er det filetskjæring av laks som gjelder. Sammen med daglig leder og tungvekter i fiskeindustrien, Mathias Brandtzæg, har Teft nå god kontroll både på produksjon og fremtidsplaner for anlegget.   

Sleeve

...så et byggvarehus

Sommeren 22 ble det gjort kjent at Teft går inn som ny eier av byggvarehuset «Byggeriet» i Rørvik. Et selskap som er bygget opp stein for stein av Herlof Flosand og Kjetil Andersen i over 20 år. Når tiden var moden for å slippe til nye koster falt valget på Teft, hvor selskapet og byggevarehuset passet perfekt inn under den stadig voksende Teft-paraplyen.

– Vi er heldige som får lov til å bygge videre på det solide fundamentet som de har brukt store deler av livet sitt på å bygge opp. Det står enorm respekt av det disse gutta har fått til og skapt over tid, og nå skal vi gjøre vårt for å forvalte dette videre, kommenterer Bredesen.   

Jakten på ansattnummer 002

Vi møter Arne Johan en himmelblå dag på Lauvøya, ved Emilsen Gruppen sitt hovedkontor, hvor han fortsatt har sitt kontor. Her sitter han rett over gangen for administrerende direktør i konsernet Roy Emilsen, bare en liten kantine unna Tore Bratland og en gårdsplass fra Trond Emilsen som til sammen utgjør styret i Teft Eiendomsutvikling.

– Det er en enorm styrke for meg og selskapet at styret sitter så tett på. Dette bidrar til raske beslutninger og ikke minst gode diskusjoner forut for både små og store beslutninger. Dynamikken viser seg rett og slett å ha fungert veldig bra i 5 år nå, og vi ser at vi lykkes godt med det vi driver med. Det er kjempeartig, forteller Arne Johan, full av iver.

Han trives godt blant sine kolleger i Emilsen Gruppen.

– Når man har god ryggdekning, som jeg er så heldig å ha her, kan man tillate seg å tenke stort, sier Arne Johan, med henvisning til kollegaene spredt rundt om i gangen utenfor.

Det er noe litt utypisk over hans selvtillit, da de som stikker frem hodet ofte ender opp som offer for hard jantelov; en velkjent hersketeknikk fra bygdedyret.

– Jeg er ikke redd for å måtte tåle en støyt, og bryr meg vel egentlig ikke om janteloven i så måte. Du kan ikke ha en slik jobb som meg hvis du i for stor grad tenker på hva folk sier og tenker om deg. Jeg står inne for alt jeg gjør og sier, det handler vel om å se seg selv i terrenget, og holde sin egen sti ren, forklarer han.

Arne Johan og hans etterhvert store gjeng med medhjelpere har oppnådd mye på selskapets fem leveår, men han står fortsatt som eneste ansatt i selskapet. Han legger ikke skjul på at han er moden for å kanskje finne en medhjelper, og kanskje også med tiden flytte inn i egne lokaler.

– Videre vekst er jo både planen og målet. Skal jeg ha tid til å gjøre det jeg gjør best, så trenger jeg en person som kan hjelpe meg gjennom hektiske dager med mange jern i ilden. Så hvis det er noen der ute som helst er god på alt, eller i alle fall med kompetanse på salg, markedsføring og kundeoppfølging, og interesse for eiendomsfaget – ikke nøl med å ta kontakt, jeg har jobb til deg, og kan garantere en spennende hverdag med både fart og action.

For det kan jo ikke stoppe her?

Picture frame, Personal computer, Photograph, Table, White, Bookcase, Shelf, Desk, Black
Cloud, Sky, Hat, Line

Om denne artikkelen

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Namdalsavisas markedsavdeling.
Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.