Annonsørinnhold

Skal jeg kjøpe eller lease bil

- hva passer best for meg?

Produsert av Trønder-Avisas
markedsavdeling for:

AVGJØRELSE: Når man skal bytte bil stiller mange spørsmålet: Skal jeg lease eller kjøpe? Plassjef Gunnar Skogset sier at svaret på spørsmålet er helt avhengig av hvilke bilbehov du har og hvilken økonomiske situasjon du er i.

Bilkjøp er komplisert for oss fleste, og det er mange hensyn å ta – både med tanke på økonomi, størrelse på bilen, drivstoff og forbruk. En debatt som ikke ser ut til å gå over med det første, handler om hvorvidt du bør eie eller lease bilen din.

Å lease bil blir stadig mer vanlig for oss nordmenn, men hvordan har pandemien påvirket oss når det kommer til valg av finansieringsmodell? Og hva er egentlig det tryggeste valget i den uvanlige tiden vi befinner oss i? Dagens politikk, avgiftsendringer og teknologiutvikling er avgjørende for at det lønner seg å lease.

De siste årene har privatleasing blitt stadig mer populært, og hos Nardo og Melhus bil på Steinkjer velger så mange som 9 av 10 bilkunder å lease bilen fremfor å kjøpe. Når leasingperioden er overleverer man tilbake bilen til forhandleren.

Hvis man har fulgt service- og vedlikeholdsplanen, holdt seg innenfor avtalt kjørelengde, og det ikke er unormal slitasje på bilen, oppstår det ingen ekstra kostnader ved levering.

– Vent med å kjøpe bil og gå heller for leasing i den overgangsperioden vi er inne i nå, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Marlene Engan Aasen.

Da kan du også velge hva slags type bil du ønsker å gå for, legger hun til:

–En bil som går på bla. vanlig drivstoff kan være god å ha for mange utover i landet, men bor du i en storby, bør du tenke nullutslipp.

Men hva lønner seg egentlig nå som mange opplever en litt mer usikker fremtid økonomisk? Og hvilke fordeler og ulemper er det ved kjøp versus leasing av bil?

– Om du bør lease eller kjøpe en bil er et veldig individuelt spørsmål. I bunn og grunn handler det om hvilken finansieringsmodell du foretrekker. De som kjøper bil i dag har nemlig et stort fokus på hva bilen vil koste deg i månedlige utgifter, forklarer Plassjef Gunnar Skogset hos Nardo og Melhus Bilinvest AS på Steinkjer.

Han forteller videre at leasing for svært mange kan være fordelaktig, men det er ikke gitt at leasing lønner seg for akkurat deg. Det avhenger helt av hvordan du skal bruke bilen og hva du er komfortabel med eller ikke.

Her kan du se hvilke kampanjer som finnes akkurat nå:

https://nardobil.no/nybil/volvo

https://melhusbil.no/kampanje/

Electric blue, Azure, Logo, Font, Text
Logo, Font, Text
Hairstyle, Chin, Shoulder, Blond, Hair

LES NØYE GJENNOM KONTRAKTEN.
Råder kommunikasjonsrådgiver i NAF,
Marlene Engan Aasen. (Tekst og foto: NAF)

Luxury vehicle, Automotive lighting, Grille, Light, White, Headlamp, Car
Sport utility vehicle, Crossover suv, Automotive design, Car
Hairstyle, Chin, Shoulder, Blond, Hair

LES NØYE GJENNOM KONTRAKTEN.
Råder kommunikasjonsrådgiver i NAF,
Marlene Engan Aasen.
(Tekst og foto: NAF)

0

Jan Kjøren leaser sin fjerde bil og er overbevist om at det er den riktige måten for han å ha et enkelt bilhold på.

Salget av nyere bruktbiler øker

Det virker heller ikke som korona-pandemien har gjort at folks oppfatning av leasing eller kjøp har endret seg.

– Vi har ikke merket noen endring i folks handlemønster når det kommer til leasing eller kjøp. Det er i dag like stor andel som før som leaser bil i forhold til før pandemien. Men det vi ser at salget av nyere bruktbiler har hatt en markant økning. sier Skogset

Automotive design, City car, Motor vehicle, Hatchback
Majorelle blue, City car, Automotive design, Motor vehicle, Hatchback

Fordeler og ulemper ved leasing.

Men hva er fordelene og ulempene ved leasing? Gunnar Skogset lister opp flere fordeler ved leasing:

 • Du får en ny og sikker bil
 • Behandler bilen pent og følger service- og vedlikeholdsplanen
 • Du slipper å binde opp kapital – Ingen krav til egenkapital ved leasing (Kredittkjøpsloven krever 35% egenkapital ved lån)
 • Du får stor forutsigbarhet over månedlige kostnader
 • Du slipper å ta opp lån for å kjøpe bil
 • Du slipper å tenke på verditap da gjenkjøp er garantert i fra forhandler
 • Har en stabil kjørelengde og holder seg innenfor avtalen
 • Ikke vil bære risikoen for høyt verdifall
 • Ønsker forutsigbare utgifter
 • Endrer bilbehovet seg i leasingperioden kan du i samtale med oss oppgradere årlig kjørelengde eller til annen bil.
 • Du slipper å ta konsekvens for lav markedspris på brukbil etter endt leasing.

Og hva er eventuelt ulempene ved leasing?:

 • Du vil ikke ha bil å selge etter utløpt leasingperiode.
 • Eventuelle kostnader ved tilbakelevering, utover det som er normal slitasje. Viktig å sette seg inn i hva som betegnes som normal og unormal slitasje. Fordelen her er at det ikke er moms på kostnader på tilbakelevert bil.
 • Du er i utgangspunktet bundet i tre til fire år i en leieavtale. Men det er mulig med videreleasing.
 • Du får ikke tilbakebetalt for underkjørt kilometer.
0

Marius Meier rådgir deg gjerne i ny bil-prosessen.


Mulig med videre-leasing

Men det mange ikke er klar over er at dersom du leaser en bil i tre år, så er det faktisk fullt mulig å komme seg ut av avtalen før tiden.

– Veldig mange tror de er låst i tre år. Men det er fult mulig å videre-lease bilen din til andre. Vi ser også at på nettsteder som finn.no så øker antallet biler som videre-leases. Blir du for eksempel permittert fra jobben så kan det å videre-lease bilen være aktuelt. På den andre siden så ser vi også at flere og flere ønsker å bytte bil oftere enn hvert tredje eller fjerde år, forklarer Skogset.

Motor vehicle, Automotive design, Car
Automotive design, Vehicle door, Car

Uvanlige tider

Mens noen opplever å få bedre råd under pandemien på grunn av trygge jobber og lav rente, er det mange som nå har blitt permitterte eller mistet jobben. Til dem har Gunnar Skogset en klar oppfordring.

– Hvis du har blitt permittert eller merker at økonomien ikke går rundt, så ta kontakt med banken du har billånet eller leasingavtalen i. Bankene er som regel svært behjelpelige med å gi for eksempel betalingsutsettelser. Det er også mulig å tegne en låneforsikring som sikrer din personlige økonomi hvis du blir oppsagt eller permittert.

– Men hvis du har behovet for ny bil i disse dager, hva bør man velge?

- I litt usikre tider vil jeg ofte anbefale å lease bil, men et veldig godt alternativ kan også være å kjøpe en nyere bruktbil, for eksempel en 1-2 år gammel Volvo. Hos oss får du nemlig Volvo Selekt-garantien. Den gir deg garanti på bilen til den er sju år gammel, eller har kjørt 150 000 kilometer. Kjøper du en nyere brukt Ford vil du kunne få «Ford Approved» garanti inntil bilen har kjørt 120 000km. I usikre tider ønsker ikke bileiere seg usikre månedskostnader. Med leasing eller kjøp av en Volvo Select-bil får du et trygt og forutsigbart bilhold, vi levere også alle bilene våre med tilstandsrapport som viser til hvordan bilens tilstand er i forhold til alder og kjørelengde,
avslutter Skogset.

Logo, Font, Text
Electric blue, Azure, Logo, Font, Text

Gå grundig igjennom

Vurderer du å overta bilen og leasingavtalen til noen andre, er det spesielt én ting du må være oppmerksom på;

– Det er veldig viktig at du går grundig igjennom bilen før du overtar den, på den måten unngår du å i verste tilfelle måtte betale for påkost ved innlevering for skader som den første eieren har forårsaket

– Noen er kanskje skeptiske til leasing nettopp på grunn av potensiell påkost man kan få ved innlevering. Trenger man å være det?

– Enten du leaser, eller kjøper, vil skader koste. Prisen for å reparere en skade er akkurat den samme uavhengig av om du eier eller leaser bilen. Selger du bilen din med en skade, vil du merke det i verditap. Det kundene må betale for ved innlevering er unormal slitasje, skader og kilometer man har kjørt over avtalt kjørelengde. Vi prøver også å være veldig tydelig med kundene våre fra starten om hva som blir ansett som normal slitasje og hva som anses som unormal slitasje. Skulle det derimot være uenigheter på noen av punktene ved innlevering av en leasing-bil, så henter vi selvfølgelig inn en uavhengig tredjepart for å få en uavhengig vurdering, forteller Skogset.

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.