
Lys i husan
Emilsen Fisk feirer 50 år, men vil heller gi gaver enn å få selv – det skaper begeistring.
.720p.jpg)
Lys i husan
Emilsen Fisk feirer 50 år, men vil heller gi gaver enn å få selv – det skaper begeistring.
Siden oppstarten av den tradisjonsrike familiebedriften, har det vært viktig for Emilsen Fisk å være en samfunnsnyttig aktør i nærmiljøet. En av måtene de har gjort dette på, er å bidra økonomisk gjennom sitt sponsor- og støtteprogram.
– Vi har egentlig drevet med dette i alle år, men aldri snakket så høyt om det. Men siden vi feirer 50-års jubileum i år, benytter vi anledning til å fortelle om dette, og fremsnakke noen av av disse aktørene som gjennom sin frivillighet og dugnadsånd fremmer bo- og bli-lyst på Lauvøya og Rørvik, sier Ila Emilsen engasjert.
I februar la Ila ut en annonse som åpnet for lag og foreninger om å søke pengestøtte, og responsen lot ikke vente på seg.
– Vi fikk inn nærmere 100 søknader, og det har vært en givende prosess med å velge ut mottakere av årets pengepot. Å kunne bidra til den fantastiske jobben som Bymarka Rørvik og Lauvøya Grendelag legger ned for sitt nærmiljø, gjør oss i Emilsen både stolte og takknemlige, forteller Ila tydelig preget.
To av aktørene som i år mottar støtte, er nemlig Bymarka Rørvik og Lauvøya Grendelag, og de gleder seg entusiastisk til å omsette disse pengene til samfunnsnyttige tiltak.

ENGASJERT STØTTESPILLER: Ila Emilsen og Emilsen Fisk markerer bedriftens 50-årsjubileum ved å løfte frem viktigheten av frivillighet og lokalt engasjement. Ila er stolt over å kunne bidra økonomisk til blant annet Bymarka Rørvik og Lauvøya Grendelag, som begge jobber for økt trivsel og bolyst i nærmiljøet.
Grendahuset ble fort en viktig møteplass for Lauvøya-væringene, og det forblir det den dag i dag.
– Hver søndag har vi åpent hus hvor alle kan komme for en kaffesup og et kakestykke. Her har vi våre basarer, og her serverer vi middag på 17. mai og St.Hansaften. Huset leies ut for selskaper, og har blitt et sted hvor folk kommer for å dele både sin glede og sin sorg.
–Vi er 30 medlemmer som aktivt deltar i det som skjer her, og i tillegg har vi ca 200 passive medlemmer. Det er mye aktivitet, og det er givende og kunne legge til rette for det. Folk går jo ikke på besøk lenger, som i gamle dager, så da er det fint å kunne komme hit på en søndag, og la mobilskjermen få en pause, sier hun med et lunt smil.

Lauvøya Grendelag
Birgit Eidshaug Bakke er formann i Lauvøya Grendelag, og at dette er viktig for henne levnes liten tvil.
– Grendalaget er mitt hjertebarn. Jeg er formann, men også vaktmester, utleier, renholder og kaffekoker. Jeg bruker mye tid på dette, men det gir også utrolig mye tilbake, forteller hun engasjert.
Grendalaget søkte i år om penger til drift og vedlikehold av grendahuset på Lauvøya – og det er ikke første gang Emilsen Fisk bidrar til dette formålet.
– Vi bygde om det gamle skolehuset til grendahus, og det ble tatt i bruk i 1991. For å finansiere dette, så var det at medlemmene i grendalaget lossa lodde til kaia for Emilsen. Loddebåtene kom inn med det som skulle bli fòr til fisken, og dette ble kapitalen som bygde grendahuset, forklarer Birgit.
MANGE ROLLER: Birgit Eidshaug Bakke, formann i Lauvøya Grendelag, omtaler grendahuset som sitt hjertebarn. Hun har mange roller – fra kaffekoker til vaktmester – og legger ned utallige timer for å holde huset levende som møteplass for hele bygda.
Midlene de får fra Emilsen Fisk skal gå til klopper fra Einarhytta til Rymslia.
– Jobben vi gjør blir veldig godt mottatt av publikum, og det er skikkelig artig å se at mange finner veien til bymarka vår.
Selv bruker Ragnar mye tid på dette, i perioder opp mot 30 timer i uka, og han er ikke alene.
– Vi er flere som deler på denne jobben, og det er kjempeartig og i tillegg veldig givende. Det handler jo om bo- og blilyst, og det handler om inkludering. Vi ser også at skolen bruker bymarka mer og mer, og det inspirerer jo. Vi har også en Facebook-side hvor vi opplever at folk gir oss rause tilbakemeldinger på jobben som gjøres, og der finner vi også dugnadshjelp når det trengs flere hender på dekk. Alt dette fremmer også god helse, og i folkehelseperspektivet er dette gull. Ila og gjengen hos Emilsen ser viktigheten av at nærmiljøet gjødsles, og det setter vi veldig pris på, forteller Ragnar fornøyd.

Bymarka Rørvik
Ragnar Moen er et velkjent ansikt for alle friluftsinteresserte i Nærøysund, og sjansen er stor for å møte hans blide ansikt hvis du skulle befinne deg i bymarka ved en eller annen anledning. Han er også en av ildsjelene bak Bymarka Rørvik.
– Jeg vil benytte anledningen til å skryte av det lokale næringslivet, og av Emilsen Fisk for det betydelig bidraget de gir til vårt arbeid. Vi er på mange måter prisgitt næringslivet for at dette skal gå rundt – det er vanskelig å få til dette over loddsalg alene, forklarer Ragnar.
Bymarka Rørvik er underlagt Rørvik Idrettslag, og baserer seg på frivillighet. De er et styre bestående av fire medlemmer, i tillegg til et titalls ildsjeler som bidrar med sin dugnadsinnsats. – Vårt formål er å legge til rette for at flest mulig skal ha tilgang på marka, året rundt. Vi kjører opp skispor, rydder skog og kjører beitepusser. De siste årene har vi lagt mye klopper, altså plank som legges i blautmyr så folk kan ta seg lettere fram i terrenget, forklarer Ragnar.
ILDSJEL: Ragnar Moen er en av drivkreftene bak Bymarka Rørvik, og med sitt smittende engasjement sørger han for at marka er tilgjengelig og attraktiv for alle. Innsatsen han og resten av dugnadsgjengen legger ned, støttet av blant annet Emilsen Fisk, bidrar både til folkehelse og økt trivsel i lokalmiljøet.
Stolthet, kunnskap og nærhet
Arvid Emilsen grunnla Emilsen Fisk i 1975, tuftet på sine egne verdier, verdier som familien har båret med seg i generasjoner. Stolthet, kunnskap og nærhet. Disse verdiene er i dag grunnpilarene i alt Emilsen Gruppen foretar seg, og har vist seg verdifulle.
– Vi er stolte over å kunne bidra, det har vi gjort i 50 år, og det ønsker vi fortsatt å gjøre i fremtiden. Den er lys, på grunn av innsatsen til folk som Ragnar og Birgit, sier Ila.
