Annonsørinnhold

Det lille Extra

- Tor-Arne driver dagligvare med brennende hjerte og åpen dør

Tor-Arne Bjørgum kom seg knapt gjennom barne og ungdomsskolen, med karakterer som sjelden var noe å skryte av. Hans arbeidsmoral derimot, den er helt i toppsjiktet, og gjennom hardt arbeid har han gått fra skoletaper til en prisvinnende kjøpmann i Norgeseliten. Å se og komme sine ansatte i møte, er i følge han vinneroppskriften.

I 2009, etter mange år i serveringsbransjen flytter Tor-Arne fra Trondheim og hjem til Overhalla. Med en samboer som er blitt gravid og med en snev av hjemlengsel tas avgjørelsen som skal definere de kommende årene. Med seg i bagasjen har han verdifull erfaring fra en krevende bransje, hvor eneste valuta er knallhardt arbeid. Flere ganger har han starta fra bunnen, og hver gang ender han opp som leder – og det er nok ingen tilfeldighet.

På et innfall gir han og en kamerat et tilbud på den gamle Ica Nær-butikken i Overhalla. De kjøper da ut daværende eier Birger Sørgaard, og ikke lenge etter er de i dagligvarebransjen. Det går så det suser, og allerede etter seks måneders drift får de tilbud om å ta over butikken på Skogmo. Omsetningen øker jevnt og trutt, de utvider åpningstidene, har kundekvelder og driver med catering. Men hardt arbeid og lojale kunder hjelper lite når kjeden som de driver under er døende. Ica går omsider under, og Tor-Arne starter som butikksjef på Coop Extra på Spillum. Der ett eventyr ender, starter et nytt for den flittige kjøpmannen.

– Coop var en kjede som virkelig ville noe. Det kom tydelig frem fra starten av, og jeg visste at dette var noe jeg kunne bidra til, forteller Tor-Arne om sitt førsteinntrykk når han starta i ny jobb på Spillum.

Coop Extra hadde da eksistert i fire år på Spillum, men drifta var preget av et litt krevende arbeidsmiljø og steile fronter mellom enkelte ansatte. En kultur måte endres.

– Jeg måtte jobbe bevisst med arbeidsmiljøet før jeg kunne gå videre med butikkdriften. Dette betød å jobbe med hver enkelt ansatt, og vi hadde en-til-en samtaler hvor vi sakte men sikkert fant en middelvei alle var tilfredse med. Jeg prøvde vel egentlig å møte alle ønsker, og bruke mye tid på turnus. Etterhvert fikk alle det bedre og jeg kom veldig nært på hver enkelt ansatt – jeg ga mye, men stilte også krav tilbake.

Innsatsen betalte seg, og snart var Coop Extra på Spillum et velsmurt maskineri, noe det fortsetter å være den dag i dag.

– Hvis de ansatte trives, er mye gjort. Vi bruker fortsatt mye tid på dette, og det gjengis i goodwill. Vi har i dag et veldig godt arbeidsmiljø, og det er en skikkelig fin gjeng, forteller Tor-Arne stolt.

Sleeve, Gesture

Tone Rygh har jobbet i dagligvarebransjen og i Coop i mange år, og elsker sin jobb. På Spillum er hun sjef for frukt og grønt-avdelingen, som er er stor og krevende avdeling, men med Tones lange erfaring og kontroll, er den alltid velfylt og fersk. Noe kundene setter stor pris på.

Jorunn Opdal (til høyre) har vært fast kunde for Coop i mange, mange år, og er ikke i tvil om hvorfor. “Butikken er alltid så flott og velholdt, og de ansatte gjør en kjempejobb. Det er en sann glede å handle her, og alltid god hjelp å få fra de ansatte.”

På Coop Extra Spillum jobber det i dag 40 ansatte, og i fjor kunne de skilte med en rekordomsetning på 175 millioner. At det jobbes godt går heller ikke ubemerket blant kundene, som strømmer til butikken.

På toppen av det hele ble de tildelt den gjeveste prisen dagligvarebutikk kan få, nemlig “Årets matgledebutikk”.

– Det var stas altså. Den prisen tildeles på mange kriterier, men noe vi fikk mye skryt for, var nettopp arbeidsmiljøet og hvordan de ansatte jobber godt mellom de forskjellige avdelingene i butikken. Det gjør meg veldig stolt, forteller Tor-Arne med et smil.

Suksessen de opplever tilegner butikksjefen de ansatte, men også en fremoverlent kjede.

– Jeg opplever at kjede-ledelsen er lutter øre til våre tilbakemeldinger og vi blir hørt. Deres fokus er på kunden først. Her er det ikke noe franchiseavgift eller private eiere å ta hensyn til, vi kan fokusere på kundeservice og pris – og vi scorer høyt på lav pris. Vi er blitt en slagkraftig kjede når vi kan slå våre konkurrenter på pris, ha et større utvalg og samtidig skilte med et kjøpeutbytte på 3%.

Coops kjøpeutbytte har vært en stor suksess, og blitt en viktig faktor for at kundene strømmer til kjeden. Kjøpeutbytte betyr at kunden får 3% igjen på alt de handler. Denne summen blir tilgjengelig i januar det påfølgende året, og kan enkelt overføres til egen brukskonto.

– Dette er gøy, og det er alltid god stemning i kassa i januar, når kundene kommer for å realisere små og store drømmer med sin del av kjøpeutbytte. Mange bruker jo disse pengene til å endelig kjøpe hagemøblene de har ønsket seg, eller snøfresen de har spart til. De fleste kundene overfører disse pengene selv, fra “Min Side” i Coop-appen, men de kan også komme i kassa og få det utbetalt kontant, forteller Tor-Arne.

På Coop Extra Spillum er det for tiden fem personer som går på VTA-kontrakter.Dette er i samarbeid med NAV,  og står for varig tilrettelagt arbeid, og er i følge Tor-Arne en vinn-vinn situasjon for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

–Vi er heldige som har disse folka i arbeid, de er virkelig en ressurs vi setter pris på.

Arnt Gunnar Alte er en av de som er på en slik kontrakt, og han stortrives på jobben. Her settes det ut varer sammen med fast ansatte Janne Larsen.

Har du noensinne besøkt Coop Extra på Spillum har du kanskje merket deg at det alltid er velfylte torg, og at de strekker seg litt lenger på enkelte områder. 

– Vi har har flere områder hvor vi satser litt ekstra. Ost og lokalmat har slått veldig godt an blant våre kunder, og vi har mye varer fra Gangstad, og ostene Gammel Erik og Kraftkar selger veldig godt. I tillegg selger vi mye for Andelslandbruket på Jøa, og poteter fra Haugum gård i Overhalla. Når det kommer til allergivennlig mat, eller “mat uten” som Coop kaller det, er vi størst i hele landet. Det er ganske kult da, er jo tross alt 550 Coop-butikker rundt om i landet, kommer det fra en meget fornøyd butikksjef.

Orange, Smile

Den nye panteautomaten har ført til en flom av kunder som kommer med sine flasker og bokser. Eidbyggene Bjarne og Laila Sverkmo benytter anledningen til å prøve automaten når de er på handletur i byen.

Selv om Coop Extra Spillum  går så det suser, betyr ikke det at Tor-Arne og han ansatte hviler på laurbærene. 

– Alt ligger til rette for at vi skal kunne gjøre våre kunder til lags, også i fremtiden. Vi har lite sykefravær, og på grunn av god planlegging og kontinuitet i arbeidsstokken, har vi veldig lite svinn. Det er arbeidsglede. Alt dette fører til at vi har velfylte torg. Vi har en god parkeringsplass, og med våre nye fantastiske panteautomat, samt post i butikk, har kundene mange gode grunner til å besøke oss. Jeg har store ambisjoner for fortsatt vekst og utvikling, avslutter Tor-Arne, før han forsvinner inn blant kunder og høye reoler.

Om denne artikkelen

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Namdalsavisas markedsavdeling.
Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.